Slideshow shadow

omslag-woonschoolWoonschool Parkwijk

Een woonschool was een geplande woonbuurt waar probleemgezinnen onder toezicht werden gehuisvest en ‘heropgevoed’ tot modelburgers. Althans, dat was de bedoeling. In het Haarlemse Parkwijk werd in 1959 een woonschool gebouwd, aan de oostelijke rand van de stad, daar waar Haarlem destijds zo’n beetje ophield.

De bewoners

In de nieuwe wijk werden 62 gezinnen gehuisvest. De geselecteerde gezinnen hadden allen het kenmerk ‘onmaatschappelijk’. Ik gebruik het woord niet graag maar in de volksmond heten dat ‘aso’s’ en dan snapt iedereen wat er bedoeld wordt.
De eerste bewoners betrokken een fris nieuw huis en kregen een toelage om het huis in te richten. Zo werd het erg aantrekkelijk om er te gaan wonen, temeer omdat de leefomstandigheden voor de meeste gezinnen erbarmelijk waren.

Het idee

Het idee was om de mensen te ‘leren wonen’. Hoe ze een huishouden moesten runnen en hoe ze voor hun kinderen konden zorgen. Ze zouden geholpen worden naar werk en inkomen en leren hoe ze met geld om moesten gaan. Ze zouden sociale burgers te worden.

Om dit te bevorderen kwam op de ene hoek van de buurt een kantoor voor de maatschappelijk werkers. Die hoefden zich alleen maar bezig te houden met de begeleiding van de bewoners. Op de andere hoek kwam een buurthuis dat het socialisatieproces zou bevorderen.
De gedachte was dat de mensen drie tot vijf jaar nodig hadden om te groeien tot verantwoordelijke burgers, waarna ze konden verhuizen naar een plek elders in de stad in de ‘gewone’ maatschappij.

Mislukt

Het project was idealistisch en zeer goedbedoeld maar al snel werd de conclusie getrokken dat het totaal mislukt was. Hierover schreef de directeur van De Woonschool, de heer Radema, al in 1965 een vernietigend rapport. Het project werd beëindigd, de problemen zetten zich voort.

Christel Jansen

Auteur Christel Jansen schreef er een prachtig boek over: De Woonschool. Zij belicht hierin twee verhaallijnen: die van het project woonschool en mijn leven als kind van één van de gezinnen die er werden gehuisvest. Wie geïnteresseerd is raad ik aan De woonschool te lezen. Het boek is te koop bij de reguliere boekhandel of bijvoorbeeld bij bol.com